Geleneksel tıp uygulamalarında yaygın olarak kullanılan Çöven ekstraktı, gıda alanında da kullanılmaktadır.
Gypsophila ekstresi, bitkinin yaprak ve çiçeklerinden elde edilen bir ekstredir ve antioksidan ve antienflamatuar özellikleri nedeniyle birçok farklı gıda ürününde kullanılmaktadır. Özellikle et, balık, süt ürünleri, unlu mamuller, şarap ve biraya eklenmektedir.
Gypsophila ekstraktındaki aktif bileşenler azulenler, flavonoidler, tanenler, kumarinler ve uçucu yağları içerir. Bu bileşenler çeşitli biyolojik etkilere sahiptir ve antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle sağlık için özellikle faydalıdır.
Bununla birlikte, Gypsophila özütünü kullanmadan önce dikkatli olunmalıdır. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların yanı sıra kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler için önerilmez. Bu nedenle Gypsophila extract kullanmadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışılması gerekmektedir.
Özellikle Gypsophila özü cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Gypsophila özü cildin doğal lipid bariyerini koruyarak cildin nemini muhafaza eder ve cildin sıkılaşmasına yardımcı olur. Buna ek olarak, kurutucu özü ciltteki kızarıklığı ve tahrişi azaltabilir ve cildin genel olarak daha sağlıklı görünmesini sağlayabilir.
Ayrıca, Gypsophila özü saç bakım ürünlerinde de kullanılır. Saç derisini canlandırabilir, saçı güçlendirebilir ve saç dökülmesini azaltabilir.
Çöven Ekstresi
Bazı Gypsophila türleri halk tıbbında öksürük, soğuk algınlığı ve üst solunum yolları rahatsızlıklarına karşı ilaç olarak kullanılmakta3 ve ayrıca balgam söktürücü, idrar söktürücü, hepatit, gastrit ve bronşit gibi tıbbi tedavilerde de kullanılmaktadır. Bazı Gypsophila türleri antik çağlardan beri saponin kaynağı olarak bilinmektedir ve Arap ülkelerinde gastronomide de kullanılmaktadır. Her iki cinsin de "çöven, çöğen" olarak bilinen helva kökü ve irileşmiş kök kısımları veya rizomları ekonomik olarak çok önemlidir. Bitkilerin alt kısımlarından elde edilen ekstraktlar yangın söndürücü, altın parlatıcı, ipek ve kumaş temizleyici, yumuşatıcı ve helvaya gevreklik verici olarak bilinmektedir. Bu ekstraktlar likör yapımında, otlu peynir hazırlanmasında ve dondurma yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Lezzet, gevreklik ve güzel koku vermesi nedeniyle genellikle gıda sanayinde tercih edilmektedir.